De belangrijkste veranderingen in 2017 op het gebied van arbeidsrecht

28 november 2016

December is bijna aangebroken, het nieuwe jaar nadert. Een mooi moment om vooruit te kijken wat ons te wachten staat in 2017 op het gebied van arbeidsrecht. Minimumloon

Eerder berichtten we u over de invoering van het wettelijk minimumloon vanaf 21 jaar. Het wettelijk minimumloon is nu pas verplicht vanaf 23 jaar. Voor jongere werknemers geldt een vast percentage van dit minimumloon: het minimumjeugdloon. Daar komt echter verandering in, want minister Asscher wijzigt de beginleeftijd voor een volledig minimumloon stapsgewijs naar 21 jaar. Ook verhoogt hij het minimumjeugdloon voor werknemers van 18, 19 en 20 jaar oud stapsgewijs. De wijzigingen worden opgenomen in een wetsvoorstel dat de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) wijzigt. De ingangsdatum is nog onbekend, maar de verwachtingen zijn dat de eerste wijzigingen in 2017 plaats zullen vinden.

Het wettelijk vastgestelde minimumloon vindt u hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/inhoud/bedragen-minimumloon-2017

Meer duidelijkheid rond re-integratietrajecten

De beoordeling van re-integratietrajecten laat op dit moment te wensen over. Voor velen is deze beoordeling onduidelijk. Soms wordt na 52 weken arbeidsongeschiktheid een tweede spoor re-integratie traject opgestart, om te voorkomen dat aan het einde van de loondoorbetalingsverplichting een loonsanctie wordt opgelegd door het UWV. De overheid gaat zich nu inspannen om deze onduidelijkheid weg te nemen door de beoordeling begrijpelijker en beter voorspelbaar te maken. Het hoe en wat is nog niet precies bekend, we houden u uiteraard op de hoogte bij meer nieuws.

Aanpassingen arbeidsomstandighedenwet

Eerder al hebben we u geïnformeerd omtrent de gewijzigde Arbowet, die in werking treedt per 1 juli 2017. Toegang tot de bedrijfsarts moet makkelijker worden, onder andere door het aanbieden van een second opinion wanneer de werknemer hier om vraagt. Tevens krijgt de OR instemmingsrecht op de keuze en plaats van de preventiemedewerker. Deze preventiemedewerker is een werknemer die door de werkgever is aangesteld om het bedrijf bij te staan op het gebied van preventie en beveiliging.De bedrijfsarts moet tevens beschikken over een klachtenregeling. Ale taken die een werkgever moet afnemen van een bedrijfsarts of de arbodienst moeten bovendien in een contract worden vastgelegd. Werkgevers kunnen beboet worden wanneer deze zaken niet zijn vastgelegd in een contract.
De bedrijfsarts kan zelf ook een boete krijgen als hij zich niet houdt aan het mogelijk maken van een second opinion en/of als hij niet beschikt over een klachtenregeling. Als laatste kunnen bedrijfsartsen (en andere arbodienstverleners) ook een boete krijgen indien ze niet adviseren en samenwerken met de preventiemedewerker en de OR/PVT.

De inspectie van SZW zal per 1 januari 2018 gaan controleren op de uitvoering van deze regels. Vanaf dit moment kunnen er zonder voorafgaande waarschuwingen boetes worden opgelegd. Bereid je dus voor en zorg dat deze afspraken schriftelijk zijn vastgelegd!

Meer nieuwsberichten

Nieuws leden Uitgelichte afbeelding voor Kijk hier het videoverslag van de sessie Nieuwe Energiebesparingsplicht
1 september 2023
Kijk hier het videoverslag van de sessie Nieuwe Energiebesparingsplicht
Verder lezen
23 september 2022
Robert Vendrig houdt het na 50 jaar voor gezien
Verder lezen
Nieuws leden Uitgelichte afbeelding voor NETEX Update (102) Coronavirus
18 november 2021
NETEX Update (102) Coronavirus
Verder lezen